ZAWÓD:
TECHNIK
AGROBIZNESU
Jeśli wiążesz swoją przyszłość
z prowadzeniem przedsiębiorstwa w agrobiznesie, ta szkoła jest dla Ciebie
Uczeń technikum
agrobiznesu zdobywa wiedzę o organizowaniu i wykonywaniu prac związanych
z produkcją roślinną i zwierzęcą, przetwórstwem spożywczym oraz handlem,
dystrybucją, sprzedażą, promocją i reklamą produktów rolnych.
Pozyskuje
umiejętności praktyczne w zakresie zasad opracowania biznesplanów,
prowadzenia dokumentacji dotyczącej działalności przedsiębiorstwa w
sferze agrobiznesu, stosowania zasad marketingowych.
Młodzież zdobywa
umiejętności praktyczne w pracowniach produkcji rolniczej,ekonomii i
warsztatach szkolnych wyposażonych w pojazdy, maszyny i urządzenia.
Absolwent technikum
agrobiznesu jest przygotowany do prowadzenia produkcji roślinnej i
zwierzęcej oraz działań w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego.
Zna zasady
funkcjonowania rynku rolnego. Samodzielnie może prowadzić działalność
gospodarczą lub podejmować pracę w przedsiębiorstwach gospodarki
rolno-żywnościowej – produkcyjnych, usługowych oraz handlowych.
Może ubiegać się o
fundusze strukturalne z Unii Europejskiej oraz dotacje do gospodarstwa
rolnego i na rozpoczęcie działalności gospodarczej.
CELE KSZTAŁCENIA W
ZAWODZIE:
Absolwent szkoły
kształcącej w zawodzie technik agrobiznesu powinien być przygotowany do
wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) organizowania i
wykonywania prac związanych z produkcją roślinną i zwierzęcą;
2) obsługi pojazdów,
maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;
3) organizowania i
wykonywania prac związanych z przetwórstwem spożywczym, usługami i
handlem;
4) prowadzenia
marketingu i sprzedaży produktów rolniczych i spożywczych; 5)
prowadzenia dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie.
Kończąc szkołę
uzyskasz dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie oraz tytuł
technika agrobiznesu, specjalisty w zakresie organizowania,
koordynowania i samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej
w agrobiznesie.
|