Witaj
na stronie poświęconej Internatowi Zespołu Szkół Centrum
Kształcenia Rolniczego
im. Wincentego Witosa w Różańcu. Zapoznaj się z naszą ofertą.
...zapraszamy do
naszego internatu...
ZSCKR w Różańcu daje szansę swoim uczniom zakwaterowania w
internacie szkolnym, zlokalizowanym w bezpośrednim jej
sąsiedztwie. Możliwość zamieszkania ma każdy uczeń szkoły
dziennej, mieszkający w miejscowości, z której codzienny
dojazd do szkoły jest niemożliwy lub utrudniony.
Warunkiem przyjęcia jest złożenie podania o przyjęcie do
internatu w sekretariacie placówki.
Internat
czynny jest
zgodnie z organizacją pracy szkoły,
przez pięć dni w tygodniu; od
niedzieli (od godziny 1700) do piątku (do godziny 1530).
Jak cała nasza szkoła, usytuowany jest w spokojnym, zacisznym
miejscu (z dala od zgiełku charakterystycznego dla dużych
aglomeracji miejskich), otoczony pasem zieleni, nieopodal
znajdują się urokliwe stawy, stwarzające komfortowe warunki do
rekreacji w czasie wolnym od nauki.
Internat
zapewnia
swoim mieszkańcom bardzo dobre warunki do mieszkania i nauki.
Wychowankom zapewnia się codzienną, całodobową pomoc opiekuńczo
– wychowawczą, dotyczącą wszystkich aspektów ich życia.
Naszym
uczniom mieszkającym w internacie oferujemy:
-
bezpośrednie sąsiedztwo szkoły,
-
wykwalifikowaną kadrę opiekuńczo – wychowawczą,
-
niski czynsz i dobre warunki mieszkaniowe (1 lub 2 osobowe
pokoje). Dobór mieszkańców w pokojach ustalają wychowankowie
i wychowawcy,
-
stołówkę, gdzie zapewniamy całodzienne wyżywienie; młodzież
spożywa 3 domowe, smaczne i urozmaicone posiłki. W
przygotowywanym tygodniowym jadłospisie Pani Kierownik internatu uwzględnia ulubione potrawy wychowanków,
"Panie
kucharki przygotowują naprawdę dobre, codzienne dania. Jak u mamy.
Jemy różne, zdrowe surówki. Mamy racuchy, różnorodne zapiekanki
i pierogi. Moje ulubione to ruskie, zawsze ręcznie lepione". (Ł. Siek, wychowanek internatu)
-
zapewnienie
właściwych warunków sanitarno – higienicznych,
-
pełne
poczucie bezpieczeństwa (monitoring wizyjny),
-
miłą, rodzinną atmosferę,
-
kuchnię dla wychowanków, gdzie mogą własnoręcznie
przygotowywać sobie posiłki, w niej prowadzone są także
cotygodniowe zajęcia kulinarne,
-
pracownię artystyczna,
w której wychowankowie rozwijają swoje
plastyczne talenty,
-
dostęp do świetlicy wyposażonej w sprzęt RTV,
-
bezpłatne korzystanie z sieci Internet,
-
dostęp do
stołu tenisowego oraz boiska szkolnego, gdzie młodzież
rozwija swoje sportowe pasje,
-
cykliczne
zajęcia na sali gimnastycznej i siłowni kilka razy w
tygodniu,
-
bogaty program
zajęć kulturalno – rozrywkowych,
-
kształtowanie rzeczywistości internatu poprzez Młodzieżową
Radę Internatu (MRI), która koordynuje inne działania
wychowanków.
"Młodzieżowa
Rada Internatu to inaczej samorząd internatu, który reprezentuje opinię ogółu wychowanków. Skład rady
wybieramy w wyborach, na początku każdego roku szkolnego. Do zadań MRI
należy między innymi przygotowywanie imprez i uroczystości w
internacie, dbanie o miłą atmosferę w grupie wychowawczej i
współudział w organizacji czasu wolnego". (K.
Ochab,
były przewodniczący RMI)
Corocznie wychowankom internatu organizuje się:
-
konkursy, m.in. „Mistrza internatu w tenisie stołowym”,
kolęd i stroików oraz aktualnie trwające: „Wychowanka na
medal”, czystości pokoi mieszkalnych,
-
imprezy integracyjne, np. ognisko, wyjazdy w pobliskie
okolice, kulig.
Organizując sobie czas wolny od zajęć w szkole i nauki własnej
(samokształcenia) w internacie, młodzież
internacka przygotowuje inne imprezy, tj. andrzejki,
mikołajki, wieczór wigilijny, jasełka, choinka. W ramach
współpracy ze szkołą, młodzież corocznie przygotowuje symbole świąteczne
(stroiki, kartki i ozdoby), które potem można zakupić w organizowanych kiermaszach szkolnych. W kawiarence organizuje
się też pożegnanie maturzystów.
Jeśli chcesz być z nami,
nie czekaj z decyzją, pobierz, wypełnij i złóż sekretariacie szkoły podanie
o przyjęcie do internatu.
Serdecznie zapraszamy uczniów
naszej szkoły do zamieszkania w internacie w roku szkolnym
2013/2014.
...przyjdź, zobacz, zamieszkaj…
Internat
ZSCKR od kuchni...
uczniowskiej:
Szykujemy słodkości dla naszych
panów.
W Dzień
Chłopaka dziewczyny, ale również chłopcy, którzy aż rwali
się do pracy, upiekli, po czym udekorowali pyszne babeczki.
Cytrynowe muffinki po upieczeniu nadziewaliśmy domowym
dżemem śliwkowym i truskawkowym, a następnie
przykrywaliśmy porcją puszystego kremu budyniowego. Do
dekoracji wykorzystaliśmy żelki-miśki i kawałki mlecznej
czekolady. Urocze i pyszne, polecamy!
Składniki
na 12 babeczek:
-
225g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 175g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka olejku cytrynowego
- 100g naturalnego jogurtu
- 175g oleju
W misce
wymieszaj mąkę, cukier. W osobnym naczyniu
umieść jogurt, olejek cytrynowy, dodaj jajka
oraz olej i dobrze wymieszaj. Wlej tą mieszankę
do suchych składników. Dobrze wymieszaj. Wyłóż
ciasto do papilotek, nie wyżej niż 3/4
wysokości. Piecz około 20-25 min. w nagrzanym
piekarniku do 180C. Po upieczeniu wyciągnij
babeczki z formy, ułóż na kratce do wystudzenia.
Składniki
na krem:
-
2 szkl.
mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- budyń śmietankowy lub waniliowy
- margaryna (najlepiej Kasia)
Przygotuj
krem. 1,5 szkl. mleka zagotuj z 6 łyżkami cukru.
Resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym i
mąką. Ugotuj budyń. Odstaw do całkowitego
wystudzenia. Włóż odmierzoną kostkę margaryny do
miski i ucieraj do białości. Dodawaj po łyżce
zimnego budyniu cały czas miksując. Masa powinna
być puszysta. Jeśli jest za mało słodka, dodaj
cukru pudru. Tak przygotowany krem przełóż do
rękawa cukierniczego i udekoruj każdą babeczkę.
Posyp tym na co masz ochotę. Smacznego!
Gotowanie
czas zacząć, czyli Internat od kuchni wznawia swoją
działalność. Nowy rok szkolny, nowe przepisy i kilku nowych
szefów kuchni. Nasze pierwsze zajęcia postanowiłyśmy
poświęcić zdrowemu śniadaniu. Zadanie polegało na
przygotowaniu pysznego, ale też zdrowego śniadania z
gotowych produktów, takich jak jogurt, muesli, świeże owoce
czy płatki. Tak jak w programie Masterchef, był to konkurs
indywidualny i każda osoba musiała samodzielnie wykonać swój
przysmak. Zwyciężczynią została Kasia Stępniowska z kl. I
TMR/TŻiUG, a w nagrodę otrzymała mały upominek. Dzisiejsze
zadanie pokazało, że nie potrzeba wiele, aby przygotować
smaczne i zdrowe śniadanie lub deser.
Tym razem
przyszła nam ochota na kruche i delikatne rurki z
kremem budyniowym. Brzmi pracochłonnie, ale nie ma
nic bardziej mylącego. Wystarczy zaopatrzyć się w
metalowe rurki-foremki (koszt 10 rurek to ok. 9 zł.)
i zapomnisz o innych słodkościach. Jest to nasza
pierwsza propozycja na wielkanocne wypieki. Z jednej
porcji wychodzi ok. 40 rurek.
Rurki z kremem budyniowym
Składniki:
500 g mąki
250 g masła
250 g gęstej śmietany (może być
sklepowa 18%)
szczypta soli
Wykonanie:
1. Ciasto szybko zagnieść
(można użyć malaksera z nożykami) i dobrze schłodzić w
lodówce,
owinięte w folię.
2. Wyjąć i rozwałkowywać
podsypując mąką bardzo cieniutko, na grubość 1 mm.
3. Pokroić w długie paski, o
szerokości około 1,5 cm.
4. Paski nawijać na rurki,
zaczynając od części węższej do szerszej.
5. Jedną stronę rurki obtoczyć
w cukrze (najlepiej brązowym).
6. Układać na wyłożonej
papierem blaszce.
7. Piec około 15 minut w
temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote.
Wskazówki:
• jeśli masło jest za
twarde, należy je zetrzeć na tarku o grubych oczkach,
• rurki układać
zakończeniem do dołu, ponieważ inaczej rozkręcą się
podczas pieczenia,
• upieczone rurki zdjąć z
foremek i pozostawić do ostygnięcia, najlepiej na kratce
od piekarnika
ustawionej na blacie.
Krem
budyniowy
Składniki:
2 szkl. mleka
3 łyżki mąki pszennej
5-6 łyżek cukru
1 budyń śmietankowy lub
waniliowy
1 kostka margaryny (najlepsza
jest Kasia)
Wykonanie:
1. Do garnuszka wlać 1,5 szkl.
mleka i wsypać cukier. Postawić na ogniu.
2. Do 0,5 szkl. mleka dodać
mąkę i budyń - wymieszać.
3. Do gotującego się mleka wlać
mieszankę budyniową i ugotować budyń.
4. Masło utrzeć na puszystą
masę i po łyżce dodawać całkowicie wystudzony budyń.
5. Rurki
nadziewać kremem przy pomocy worka cukierniczego lub
grubego worka do mrożonek z
odciętym dziubkiem.
Każda gospodyni
domowa ma swój własny, sprawdzony
przepis na biszkopt. Pozostając w angielskiej kuchni
postanowiliśmy wypróbować biszkopt królowej Wiktorii
(Victoria sponge), który był jej ulubionym wypiekiem
serwowanym z bitą śmietaną i dżemem malinowym do
południowej herbatki. Biszkopt idealnie nadaje się
do tortów i rozpływa się w ustach. Podczas naszych
zajęć, eksperymentowałyśmy również z masą cukrową.
Biszkopt Królowej Wiktorii
Składniki:
200g cukru
200g miękkiego masła
4 duże lub 3 średnie jajka
200g mąki
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki mleka
Wykonanie:
1. Piekarnik nastawiamy na 190
stopni.
2. Foremkę wykładamy papierem do
pieczenia.
3. Miękkie masło ucieramy z cukrem aż
stanie się puszyste, około 10-15 minut.
4. Do masła dodajemy po jajku,
miksując każdorazowo do połączenia masy.
5. Na koniec przesiewamy mąkę z
proszkiem do pieczenia i solą.
6. Wkładamy do piekarnika na 20 min,
po czym sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe poprzez
wbicie w nie drewnianego patyczka/wykałaczki - po
wyjęciu patyczek powinien być suchy.
7. Wyjmujemy biszkopt z formy i
pozostawiamy do ostygnięcia.
8. Biszkopt można przekroić i
posmarować ulubionym kremem.
Na zdjęciach widać wieżyczki wycięte
z biszkoptu, które przekładałyśmy kremem maślanym.
Mamy dziś dla Was kolejną propozycję na pyszne,
słodkie śniadanie lub kolację. Po przepis wybraliśmy
się do Wielkiej Brytanii, skąd pochodzą malutkie
bułeczki zwane scones. Po upieczeniu można je
podawać z naturalnym serkiem kanapkowym i ulubionym
dżemem lub z samym dżemem, warto poeksperymentować.
Scones znajdziecie nawet na stole brytyjskiej
królowej Elżbiety II (koniecznie z filiżanką herbaty
z mlekiem).
Scones
- brytyjskie bułeczki
Składniki:
500g mąki 4 łyżeczki proszku do pieczenia 75g cukru (może być cukier puder) 85g roztopionego i wystudzonego masła 230 ml mleka 20g rodzynek (opcjonalnie) 2 jajka + 1 jajko do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzać na 230 stopni.
2. Przesiać w misce mąkę, cukier, proszek do
pieczenia.
3. Do miski z mąką dodać wystudzone masło, jajka i
mlekowo czym zagnieść. Dodać rodzynki. Uformować
kulę (gdyby ciasto było zbyt kleiste, dodać troszkę
mąki).
4. Stolnicę obsypać mąką, ciasto rozwałkować na
grubość 3-4 cm.
5. Szklanką lub metalową foremką wyciąć scones
(lepiej wychodzą, gdy użyjemy metalowej ostrej
foremki).
6. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia.
7. 1 jajko ubić delikatnie widelcem, pędzelkiem
wysmarować górną część scones.
8. Piec około 10-15 minut na złoty kolor.
9. Jeszcze ciepłe bułeczki kroimy na pół i smarujemy
naturalnym serkiem kanapkowym i dżemem.
Na dzisiejszych zajęciach postanowiliśmy wybrać się
za Ocean do Stanów Zjednoczonych i sprawdzić, jak
wyglądają tam śniadania. Największym śniadaniowym
przysmakiem Amerykanów są pulchne naleśniki, zwane pancakes, które podawane na gorąco z różnymi
dodatkami smakują wyśmienicie. Polskie naleśniki każdy zna, więc teraz
pora na ich amerykańską wersję.
American Pancakes, czyli Amerykańskie Naleśniki
Składniki:
1 ½ szkl. mleka
2 łyżki soku z cytryny
1 ½ łyżki roztopionego masła
1 duże jajko lub 2 małe
2 łyżki cukru
1 ½ szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
masło do smażenia
Wykonanie:
W misce wymieszaj mleko, sok z cytryny i cukier.
Odstaw na 5 minut. W tym czasie zmieszaj w innej
misce mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Do mlecznej
mieszanki dodaj jajko i ostudzone roztopione masło.
Dokładnie wymieszaj. Połącz płynne składniki z
suchymi i wymieszaj (nie należy długo mieszać,
ponieważ usmażone naleśniki mogą zrobić się twarde).
Na patelni rozpuszczamy masło i chochelką nakładamy
małe placuszki (ok. 2). Naleśniki smażymy na średnim
ogniu z obydwu stron na złoto. Podczas smażenia
naleśniki rosną. Można podawać z miodem, syropem
klonowym, bitą śmietaną i owocami, dżemem lub
karmelizowanymi jabłkami z bananami.
Karmelizowane jabłka z bananami
Składniki:
2 duże jabłka
2 banany
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
3-4 łyżki masła
Wykonanie:
Jabłka obierz, każde przekrój na 12 części i usuń z
nich gniazda nasienne. Banany obierz i pokrój w
średniej grubości krążki. Na patelni rozpuść masło, cukier waniliowy i cukier.
Dodaj jabłka i smaż je przez trzy minuty, na średnim
ogniu. W połowie smażenia delikatnie je obróć. Dodaj
banany, zmniejsz ogień i duś jabłka z bananami, aż
jabłka zaczną mięknąć, kilka minut. Od czasu do
czasu potrząśnij patelnią, aby zamieszać jej
zawartość.
SMACZNEGO!
|
|
-
Czy miałeś kiedyś ochotę na gorącą i aromatyczną pizzę, ale
przerażała Cię myśl o zrobieniu ciasta drożdżowego? Jeśli
tak, to mamy już rozwiązanie. Na dzisiejszych zajęciach
udało nam się stworzyć pizzę o delikatnym i kruchym cieście
bez dodatku drożdży, którą przygotowuje się w 30 minut, a samo
ciasto w 5 minut. Dodatki można dowolnie dobierać, według
gustu.
|
|
|
|
|
Pizza bez drożdży
Składniki: ciasto
2
szklanki mąki 1/3 szklanki oleju 2/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki: sos 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyzki ketchupu przyprawa do pizzy lub ulubione przyprawy (oregano,
bazylia) Dodatki - dowolne. Należy pamiętać, aby
dobrze odsączyć kukurydzę, groszek i
dobrze wysmażyć pieczarki, ponieważ ciasto może
podejść wodą i nie urośnie.
Wykonanie: Połącz wszystkie składniki na ciasto razem. Zagnieć,
rozwałkuj i ułożyć na blasze dobrze wysmarowanej
tłuszczem (masłem lub margaryną). Połącz składniki na sos. Posmaruj pizzę sosem i na to
ułóż swoje ulubione dodatki, posyp startym żółtym serem
lub kawałkami świeżej mozzarelli.
Piecz w temp.
160 stopni przez ok 20-25 min.
SMACZNEGO!
...zapraszamy do
naszego internatu...
...przyjdź, zobacz, zamieszkaj…
|