2020_2021

Strona główna
2010/2011
2011/2012
2012/2013
2013/2014
2014/2015
2015/2016
2016/2017
2017/2018
2018/2019
2019/2020
2020_2021
2021_2022

 

Kalendarium z wcześniejszych lat:

W górę 2010/2011 2011/2012 2012/2013 2013/2014 2014/2015 2015/2016 2016/2017 2017/2018 2018/2019 2019/2020 2020_2021 2021_2022

 

Kalendarium roku szkolnego 2020/2021

 

 

  • 28 lipca 2021 r. - Kurs baristy I - stopnia

    Więcej zdjęć na  facebook.com/zsarozaniec

    W ostatni weekend czerwca uczniowie ZSCKR mieli przyjemność uczestniczyć w kursie baristy I-go stopnia. Pani Renata Lebiedzka z Małopolskiej Szkoły Baristów przekazała w kompleksowy sposób wiedzę o kawie, jej gatunkach, sposobach rozróżniania, parzeniu i profesjonalnym sprzęcie.
    Uczestnicy kursu nauczyli się zaparzać perfekcyjne espresso, poznali czynniki warunkujące ten proces oraz zagrożenie, jakie niesie złe podejście do parzenia kawy. Opanowali także sztukę spieniania mleka i właściwego łączenia go z idealnie zaparzanym espresso.

     


     

  • 11 lipca 2021 r. - Witosowy Dzień Pola

    Więcej zdjęć na  facebook.com/zsarozaniec

    Witosowy Dzień Pola - Spotkanie producentów żywności wysokiej jakości.

 

 

 

 


 

  • 25 czerwca 2021 r. - Zakończenie roku szkolnego

 

 


  • 14 czerwca 2021 r. - Wycieczka do Energylandii

    Więcej zdjęć na  facebook.com/zsarozaniec

                W dniu 14.06 uczniowie naszej szkoły pod opieką nauczycieli : Renaty Majewskiej, Iwony Larwy i Tomasza Mazurka wzięli udział w wycieczce do miejscowości Zator aby korzystać z atrakcji Energylandii. Wszyscy bawili się doskonale. Na pewno tam wrócimy!!!

     

     

 


 

  • 16 czerwca 2021 r. – Szkolenie i konkurs „Bezpieczeństwo i Higiena Pracy w Rolnictwie”

W dniu 16 czerwca 2021 r. 19 uczniów ZSCKR w Różańcu wzięło udział w szkoleniu zakończonym konkursem „Bezpieczeństwo i Higiena Pracy w Rolnictwie” zorganizowanym przez KRUS w Biłgoraju. Po sprawdzeniu rozwiązanych testów jednokrotnego wyboru Szkolna Komisja Konkursowa w składzie: Mariusz Łysiak - przedstawiciel KRUS i nauczyciel Józef Klucha, wyłoniła pięć najlepszych osób, które otrzymały nagrody rzeczowe. Byli to: Benedykt Borek, Dawid Droździel, Piotr Wróbel, Daniel Łuszczek i Jakub Smutek.

 


  • 1 czerwca 2021 r. - Dzień dziecka

    Więcej zdjęć na  facebook.com/zsarozaniec

 


  • 28 maja 2021 r. - Wielki sukces Benedykta na OWiUR

    28 maja 2021 r. na terenie Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy odbył się XLIV finał OWiUR. W zmaganiach wystartowało ponad 200 uczniów ze szkół ponadpodstawowych z całej Polski, którzy uzyskali najlepsze wyniki podczas eliminacji okręgowych odbywających się w kwietniu. Uczeń II klasy Technikum Benedykt Borek uzyskał tytuł laureata zajmując 13 miejsce w bloku mechanizacja rolnictwa. Laureaci OWiUR, zgodnie z rozporządzeniem MEiN są zwalniani z egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie.

    Naszemu laureatowi serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.


  • 23 kwietnia 2021 r. - Sukces ucznia ZSCKR im. W. Witosa w Różańcu w eliminacjach okręgowych XLIV OWiUR

       

                23 kwietnia 2021 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie odbyły się eliminacje okręgowe XLIV edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
    Naszą szkołę reprezentowali: w dziale gastronomii Nadiia Kobylniak uczennica klasy III TŻiUG, a w dziale mechanizacji rolnictwa Benedykt Borek z klasy II TMRiA oraz Łukasz Wlaź z klasy III TMRiA. Wszyscy uzyskali wysoką liczbę punktów i znaleźli się w pierwszej dziesiątce.

    Największy sukces osiągnął Benedykt Borek zajmując 3 miejsce. Tym samym zakwalifikował do etapu centralnego XLIV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, w którym będzie walczył o tytuł laureata dający przepustkę na wyższe uczelnie.

     


     

  • 31 marca 2021 r. - Oferta edukacyjna szkoły - film

    Więcej zdjęć na  facebook.com/zsarozaniec

                Zapraszamy do obejrzenia materiału informacyjnego z ofertą edukacyjną szkoły na rok szkolny 2021/2022.

     

    Link do filmu

     


     

  • 30 marca 2021 r. - Potrawy wielkanocne

    Więcej zdjęć na  facebook.com/zsarozaniec

    Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Z tej okazji uczniowie klasy II TżiUG na zajęciach z organizacji żywienia i usług gastronomicznych przygotowali propozycje dekoracji świątecznego stołu. Natomiast klasa I TżiUG na zajęciach z procesów technologicznych w gastronomii przygotowała potrawy z jajkami w roli głównej. Był to tradycyjny żurek z białą kiełbasą i jajkiem, zupa chrzanowa z sadzonym jajkiem oraz faszerowane jaja. Nie zabrakło również drożdżowej baby wielkanocnej. Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszych propozycji.

     


     

  •   10 marca 2021 r. - School Dating 2021

    Ww. dnia nasza szkoła wzięła udział w wideokonferencji School Dating 2021 organizowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa Francji.

    W spotkaniu online, którego celem była wymiana wzajemnych doświadczeń w szkolnictwie rolniczym, wzięli udział przedstawiciele ministerstw rolnictwa Polski i Francji oraz przedstawiciele polskich i francuskich szkół rolniczych. Wszyscy prelegenci w swoich wystąpieniach podkreślali ważną rolę rolnictwa we współczesnym świecie oraz jak ważne jest przygotowanie dobrze wykwalifikowanej kadry dla przemysłu rolniczego. Spotkanie to było pierwszym krokiem do nawiązania kontaktów polskich szkół z partnerskimi szkołami rolniczymi we Francji.

    Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Różańcu jest otwarty na owocną współpracę ze stroną francuską oraz wspólne stawianie czoła wyzwaniom, przed którymi stoi europejskie rolnictwo.


     

  • 11 lutego 2021 r. - Dzień Kobiet

     

     

  • 11 lutego 2021 r. - Tłusty Czwartek

    Więcej zdjęć na  facebook.com/zsarozaniec

    Wyrabianie pączków i faworków (chrustu) z okazji Tłustego Czwartku to polska tradycja poprzedzająca Wielki Post. Z tej okazji uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych na zajęciach praktycznych przygotowali te pyszne smakołyki. Jak mówi staropolskie przysłowie: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Życzymy dzisiaj wszystkim smacznego!!!


     

  • 10 lutego 2021 r. - Przed nami Walentynki!

    Więcej zdjęć na  facebook.com/zsarozaniec

    Warto ten niezwykły dzień spędzić wyjątkowo.
    Uczennice technikum żywienia i usług gastronomicznych na zajęciach praktycznych przygotowały propozycje nakryć stołu z tej okazji.
    Niech będą dla Was inspiracją!


     

  • 3 lutego 2021 r. - Światowy Dzień Naleśnika.

       

    2 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Naleśnika. Jest to angielski odpowiednik polskiego Tłustego Czwartku. Powiązanie naleśników z dniem poprzedzającym Wielki Post ściśle wynika z tradycji, ponieważ naleśniki były sposobem na wykorzystanie wszelkich zapasów wartościowych produktów takich jak jaja, mleko, mąka, cukier, które w tej kulturze były zakazane w czasie 40 dniowego postu. Uczennice klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych w ramach zajęć praktycznych przygotowały naleśniki a’la Gundel. Jest to charakterystyczne danie kuchni węgierskiej, będące kreacją Karola Gundela, właściciela budapesztańskiej restauracji Gundel. Gundel to cienkie naleśniki przekładane masą orzechową, rodzynkami i oblewane sosem czekoladowym. W restauracjach często podawane są efektownie, z flambirowaniem.


  • 13 grudnia 2020 r. - ZSCKR im. W. Witosa w Różańcu na uroczystościach ku czci Józefa Krzysztofa Gizy

    Więcej zdjęć na  facebook.com/zsarozaniec

    13 grudnia 2020 r. w Tarnogrodzie delegacja szkoły wzięła udział w obchodach 39. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego i śmierci J. K. Gizy górnika z Tarnogrodu-ofiary pacyfikacji Kopalni Wujek. W czasie Mszy św. w kościele parafialnym modliliśmy się w intencji zamordowanego Górnika i pozostałe ofiary stanu wojennego. Następnie na cmentarzu parafialnym przy grobie J. K. Gizy po krótkiej modlitwie razem z parlamentarzystami, samorządowcami, związkowcami z Solidarności i mieszkańcami Tarnogrodu- złożyliśmy kwiaty i zapaliliśmy znicze ku czci naszego Rodaka, któremu wszyscy zawdzięczamy wolność. W tym roku ze względu na epidemię koronawirusa uroczystości miały ograniczony zakres- nie było przemarszu z orkiestrą ani przemówień na cmentarzu, tylko w kościele po eucharystii podzielono się wspomnieniami i złożono sobie życzenia Błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia.


     

  • 17 listopada 2020 r. - Warsztaty kulinarne w ramach konkursu "Akademia wiedzy o mięsie od pola do stołu".

    Więcej zdjęć na  facebook.com/zsarozaniec

    Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w konkursie “Akademia wiedzy o mięsie od pola do stołu”, którego celem jest edukowanie i budowanie świadomości młodych ludzi w zakresie tradycji i dorobku polskiej branży mięsnej. W pierwszym etapie konkursu uczestnicy mieli pokazać, że praca w przemyśle mięsnym jest ciekawa i atrakcyjna. Zadaniem było wymyślenie hasła promującego pracę w polskim przemyśle mięsnym. Hasło naszych uczniów: “Marzysz o pewnej i stabilnej pracy? Polski przemysł mięsny poda Ci ją na tacy!” spodobało się jurorom i zakwalifikowali się do drugiego etapu. Nagrodą było zaproszenie uczniów wraz z opiekunem panią Magdaleną Senczyna-Hułas do profesjonalnego studia kulinarnego Cook Story by Samsung w Warszawie, gdzie pod okiem szefa kuchni przygotowywali potrawy z wołowiny i mięsa indyka. Dodatkowo mieli okazję dowiedzieć się więcej o pracy w przemyśle mięsnym podczas wykładu pani technolog żywności i żywienia. Uczestników czeka jeszcze zadanie finałowe, czyli przygotowanie koncepcji kampanii promującej pracę w przemyśle mięsnym. Trzymajcie kciuki!
    Zdjęcia zapożyczono od organizatora konkursu ze strony:
    https://www.akademiawiedzyomiesie.pl/


     

  • 10 października 2020 r.- Światowy Dzień Owsianki

     

     

    Z okazji Światowego Dnia Owsianki weź udział w konkursie fotograficznym!
    10 października wrzuć na Facebooka lub Instagram zdjęcie swojej owsianki. Dodaj #dzienowsianki2020zsckr wraz z krótkim opisem sposobu wykonania i użytych składników.
    Spośród opublikowanych zdjęć wylosujemy jedną osobę, która otrzyma nagrodę rzeczową. Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie!
    Ogłoszenie wyników 16 października 2020 r.


     

  • 28 września 2020 r. – Szkolenie i konkurs- „Bezpieczeństwo i Higiena Pracy w Rolnictwie”

     

    W dniu 28 września 2020 r. 20 uczniów ZSCKR w Różańcu wzięło udział w szkoleniu zakończonym konkursem- „Bezpieczeństwo i Higiena Pracy w Rolnictwie” zorganizowanym przez KRUS w Biłgoraju. Po sprawdzeniu rozwiązanych testów jednokrotnego wyboru Szkolna Komisja Konkursowa w składzie: Mariusz Łysiak- przedstawiciel KRUS i nauczyciel Józef Klucha, wyłoniła pięć najlepszych osób, które otrzymały nagrody rzeczowe. Zwyciężył Kacper Błazik, a kolejne miejsca zajęli: Mateusz Marczak, Benedykt Borek, Łukasz Sitarz, Paweł Klecha.


     

  • 4 września 2020 r. - Narodowe Czytanie "Balladyny" Juliusza Słowackiego

    Więcej zdjęć na  facebook.com/zsarozaniec

    Tego dnia w czytelni biblioteki szkolnej odbyła się akcja Narodowego Czytania, promująca czytelnictwo.
    Akcja Narodowe Czytanie organizowana jest przez Prezydenta RP od 2012 roku. Została zainicjowana wspólną lekturą Pana Tadeusza Adama Mickiewicza.
    Podczas tegorocznej akcji Para Prezydencka zaproponowała do czytania Balladynę Juliusza Słowackiego. Jest to wybitne dzieło polskiego romantyzmu. Dramat został ukończony w grudniu 1834 roku, a wydany pięć lat później w Paryżu. Powstał na emigracji w czasie dyskusji na temat przyczyn niedawnej klęski powstania i debat nad wspólną historią i przyszłym losem narodu. Poeta połączył w tym utworze realizm i fantastykę, koncentrując się na analizie postaw i czynów bohaterów. To opowieść o niezdrowej rywalizacji, żądzy władzy i sukcesu za wszelką cenę, która kończy się tragedią.
    Młodzież naszej szkoły: Iwona Brzyska, Nadia Kobylniak, Kamil Skiba – uczniowie klasy III TŻiUG/TMRiA oraz Karol Trześniowski – uczeń klasy IV TMRiA czytali fragmenty tego wybitnego dzieła Juliusza Słowackiego.
    Zapraszamy chętnych do lektury Balladyny Juliusza Słowackiego, znajdującej się w zbiorach biblioteki szkolnej.

    FILM - obejrzyj

     


  • 1 września 2020 r. - Rozpoczęcie roku szkolnego 2020/2021

       

    Po dłuższym okresie czasu znów mogliśmy spotkać i powitać swoich uczniów. Wśród nich byli także ci, którzy rozpoczęli naukę w naszej szkole. Mamy nadzieję, że będą się u nas czuli dobrze. Całej społeczności szkolnej życzymy udanego roku szkolnego.


 

 

 


Licznik odwiedzin strony   Ostatnia aktualizacja 09 października 2022.                              Aktualizacja: B. Jaworowska