|
|
Kalendarium z wcześniejszych lat:
Kalendarium roku szkolnego 2020/2021
-
28
lipca 2021 r.
- Kurs baristy I - stopnia
Więcej zdjęć na
facebook.com/zsarozaniec |
|
W ostatni weekend czerwca uczniowie ZSCKR mieli przyjemność
uczestniczyć w kursie baristy I-go stopnia. Pani Renata Lebiedzka z
Małopolskiej Szkoły Baristów przekazała w kompleksowy
sposób
wiedzę o kawie, jej gatunkach, sposobach rozróżniania, parzeniu i
profesjonalnym sprzęcie.
Uczestnicy kursu nauczyli się zaparzać perfekcyjne espresso, poznali
czynniki warunkujące ten proces oraz zagrożenie, jakie niesie złe
podejście do parzenia kawy. Opanowali także sztukę spieniania mleka
i właściwego łączenia go z idealnie zaparzanym espresso.
-
11 lipca
2021 r.
- Witosowy Dzień Pola
Więcej zdjęć na
facebook.com/zsarozaniec |
|
Witosowy Dzień Pola - Spotkanie producentów żywności wysokiej
jakości.
-
14 czerwca
2021 r.
- Wycieczka do Energylandii
Więcej zdjęć na
facebook.com/zsarozaniec |
|
W
dniu 14.06 uczniowie naszej szkoły pod opieką nauczycieli : Renaty
Majewskiej, Iwony Larwy i Tomasza Mazurka wzięli udział w wycieczce
do miejscowości Zator aby korzystać z atrakcji Energylandii.
Wszyscy bawili się doskonale. Na pewno tam wrócimy!!!
W
dniu 16 czerwca 2021 r. 19 uczniów ZSCKR w Różańcu wzięło udział
w szkoleniu zakończonym konkursem „Bezpieczeństwo i Higiena Pracy w
Rolnictwie” zorganizowanym przez KRUS w Biłgoraju. Po sprawdzeniu
rozwiązanych testów jednokrotnego wyboru Szkolna Komisja Konkursowa w
składzie: Mariusz Łysiak - przedstawiciel KRUS i nauczyciel Józef
Klucha, wyłoniła pięć najlepszych osób, które otrzymały nagrody
rzeczowe. Byli to: Benedykt Borek, Dawid Droździel, Piotr Wróbel, Daniel
Łuszczek i Jakub Smutek.
-
28 maja 2021 r. -
Wielki sukces Benedykta na OWiUR
28 maja 2021 r. na terenie
Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego
w Bydgoszczy
odbył się XLIV finał OWiUR.
W zmaganiach wystartowało ponad 200 uczniów ze szkół
ponadpodstawowych z całej Polski, którzy uzyskali najlepsze wyniki
podczas eliminacji okręgowych odbywających się w kwietniu. Uczeń
II klasy Technikum Benedykt Borek uzyskał tytuł laureata
zajmując 13 miejsce w bloku mechanizacja rolnictwa. Laureaci OWiUR, zgodnie z
rozporządzeniem MEiN są zwalniani z egzaminów potwierdzających
kwalifikacje w zawodzie.
Naszemu
laureatowi serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
-
23
kwietnia 2021 r. -
Sukces ucznia ZSCKR im. W. Witosa w Różańcu w
eliminacjach okręgowych XLIV OWiUR
23 kwietnia 2021 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie odbyły
się eliminacje okręgowe XLIV edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności
Rolniczych.
Naszą szkołę reprezentowali: w dziale gastronomii Nadiia Kobylniak
uczennica klasy III TŻiUG, a w dziale mechanizacji rolnictwa
Benedykt Borek z klasy II TMRiA oraz Łukasz Wlaź z klasy III TMRiA.
Wszyscy uzyskali wysoką liczbę punktów i znaleźli się w pierwszej
dziesiątce.
Największy sukces osiągnął Benedykt Borek zajmując 3 miejsce. Tym
samym zakwalifikował do etapu centralnego XLIV Olimpiady Wiedzy i
Umiejętności Rolniczych, w którym będzie walczył o tytuł laureata
dający przepustkę na wyższe uczelnie.
-
31
marca 2021 r.
- Oferta edukacyjna szkoły - film
Więcej zdjęć na
facebook.com/zsarozaniec |
|
Zapraszamy do obejrzenia materiału informacyjnego z ofertą
edukacyjną szkoły na rok szkolny 2021/2022.
Link do filmu
-
30
marca 2021 r.
- Potrawy wielkanocne
Więcej zdjęć na
facebook.com/zsarozaniec |
|
Wielkimi
krokami
zbliżają się święta wielkanocne. Z tej okazji uczniowie klasy II
TżiUG na zajęciach z organizacji żywienia i usług gastronomicznych
przygotowali propozycje dekoracji świątecznego stołu. Natomiast
klasa I TżiUG na zajęciach z procesów technologicznych w gastronomii
przygotowała potrawy z jajkami w roli głównej. Był to tradycyjny
żurek z białą kiełbasą i jajkiem, zupa chrzanowa z sadzonym jajkiem
oraz faszerowane jaja. Nie zabrakło również drożdżowej baby
wielkanocnej. Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszych
propozycji.
-
10
marca 2021 r.
- School Dating 2021
Ww.
dnia
nasza szkoła wzięła udział w wideokonferencji School Dating 2021
organizowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we
współpracy z Ministerstwem Rolnictwa Francji.
W spotkaniu online, którego celem była wymiana
wzajemnych doświadczeń w szkolnictwie rolniczym, wzięli udział
przedstawiciele ministerstw rolnictwa Polski i Francji oraz
przedstawiciele polskich i francuskich szkół rolniczych. Wszyscy
prelegenci w swoich wystąpieniach podkreślali ważną rolę rolnictwa
we współczesnym świecie oraz jak ważne jest przygotowanie dobrze
wykwalifikowanej kadry dla przemysłu rolniczego. Spotkanie to było
pierwszym krokiem do nawiązania kontaktów polskich szkół z
partnerskimi szkołami rolniczymi we Francji.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Różańcu
jest otwarty na owocną współpracę ze stroną francuską oraz wspólne
stawianie czoła wyzwaniom, przed którymi stoi europejskie rolnictwo.
-
11 lutego 2021
r. - Dzień Kobiet
-
11 lutego 2021
r. - Tłusty Czwartek
Więcej zdjęć na
facebook.com/zsarozaniec |
|
Wyrabianie pączków i faworków (chrustu) z okazji Tłustego Czwartku
to polska tradycja
poprzedzająca
Wielki Post. Z tej okazji uczniowie technikum żywienia i usług
gastronomicznych na zajęciach praktycznych przygotowali te pyszne
smakołyki. Jak mówi staropolskie przysłowie: Powiedział Bartek, że
dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków
nasmażyła. Życzymy dzisiaj wszystkim smacznego!!!
-
10 lutego 2021
r. - Przed nami Walentynki!
Więcej zdjęć na
facebook.com/zsarozaniec |
|
Warto ten niezwykły dzień spędzić wyjątkowo.
Uczennice
technikum żywienia i usług gastronomicznych na zajęciach
praktycznych przygotowały propozycje nakryć stołu z tej okazji.
Niech będą dla Was inspiracją!
-
3 lutego 2021
r. - Światowy Dzień Naleśnika.
2 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Naleśnika. Jest to angielski
odpowiednik polskiego Tłustego Czwartku. Powiązanie naleśników z
dniem poprzedzającym Wielki Post ściśle wynika z tradycji, ponieważ
naleśniki były sposobem na wykorzystanie wszelkich zapasów
wartościowych produktów takich jak jaja, mleko, mąka, cukier, które
w tej kulturze były zakazane w czasie 40 dniowego postu. Uczennice
klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych w ramach zajęć
praktycznych przygotowały naleśniki a’la Gundel. Jest to
charakterystyczne danie kuchni węgierskiej, będące kreacją Karola
Gundela, właściciela budapesztańskiej restauracji Gundel. Gundel to
cienkie naleśniki przekładane masą orzechową, rodzynkami i oblewane
sosem czekoladowym. W restauracjach często podawane są efektownie, z
flambirowaniem.
-
13 grudnia 2020
r. - ZSCKR im. W. Witosa w Różańcu na uroczystościach ku czci Józefa
Krzysztofa Gizy
Więcej zdjęć na
facebook.com/zsarozaniec |
|
13 grudnia 2020 r. w Tarnogrodzie delegacja szkoły wzięła udział w
obchodach 39. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego i śmierci J. K.
Gizy górnika z Tarnogrodu-ofiary pacyfikacji
Kopalni Wujek. W czasie Mszy św. w kościele parafialnym modliliśmy
się w intencji zamordowanego Górnika i pozostałe ofiary stanu
wojennego. Następnie na cmentarzu parafialnym przy grobie J. K. Gizy
po krótkiej modlitwie razem z parlamentarzystami, samorządowcami,
związkowcami z Solidarności i mieszkańcami Tarnogrodu- złożyliśmy
kwiaty i zapaliliśmy znicze ku czci naszego Rodaka, któremu wszyscy
zawdzięczamy wolność. W tym roku ze względu na epidemię koronawirusa
uroczystości miały ograniczony zakres- nie było przemarszu z
orkiestrą ani przemówień na cmentarzu, tylko w kościele po
eucharystii podzielono się wspomnieniami i złożono sobie życzenia
Błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia.
-
17 listopada 2020
r. - Warsztaty kulinarne w ramach konkursu "Akademia wiedzy o mięsie
od pola do stołu".
Więcej zdjęć na
facebook.com/zsarozaniec |
|
Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział
w konkursie “Akademia wiedzy o mięsie od pola do stołu”, którego
celem jest edukowanie i budowanie świadomości młodych ludzi w
zakresie tradycji i dorobku polskiej branży mięsnej. W pierwszym
etapie konkursu uczestnicy mieli pokazać, że praca w przemyśle
mięsnym jest ciekawa i atrakcyjna. Zadaniem było wymyślenie hasła promującego
pracę w polskim przemyśle mięsnym. Hasło naszych uczniów: “Marzysz o
pewnej i stabilnej pracy? Polski przemysł mięsny poda Ci ją na
tacy!” spodobało się jurorom i zakwalifikowali się do drugiego
etapu. Nagrodą było zaproszenie uczniów wraz z opiekunem panią
Magdaleną Senczyna-Hułas do profesjonalnego studia kulinarnego Cook
Story by Samsung w Warszawie, gdzie pod okiem szefa kuchni
przygotowywali potrawy z wołowiny i mięsa indyka. Dodatkowo mieli
okazję dowiedzieć się więcej o pracy w przemyśle mięsnym podczas
wykładu pani technolog żywności i żywienia. Uczestników czeka
jeszcze zadanie finałowe, czyli przygotowanie koncepcji kampanii
promującej pracę w przemyśle mięsnym. Trzymajcie kciuki!
Zdjęcia zapożyczono od organizatora konkursu ze strony:
https://www.akademiawiedzyomiesie.pl/
-
10 października 2020 r.- Światowy Dzień Owsianki
Z okazji Światowego Dnia Owsianki weź udział w konkursie
fotograficznym!
10 października wrzuć na Facebooka lub Instagram zdjęcie swojej
owsianki. Dodaj #dzienowsianki2020zsckr wraz z krótkim opisem
sposobu wykonania i użytych składników.
Spośród opublikowanych zdjęć wylosujemy jedną osobę, która otrzyma
nagrodę rzeczową. Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w
konkursie!
Ogłoszenie wyników 16 października 2020 r.
-
28
września 2020 r. – Szkolenie i konkurs-
„Bezpieczeństwo i Higiena Pracy w Rolnictwie”
W dniu 28 września 2020 r. 20 uczniów ZSCKR w Różańcu wzięło udział
w szkoleniu zakończonym konkursem- „Bezpieczeństwo i Higiena Pracy w
Rolnictwie” zorganizowanym przez KRUS w Biłgoraju. Po sprawdzeniu
rozwiązanych testów jednokrotnego wyboru Szkolna Komisja Konkursowa
w składzie: Mariusz Łysiak- przedstawiciel KRUS i nauczyciel Józef
Klucha, wyłoniła pięć najlepszych osób, które otrzymały nagrody
rzeczowe. Zwyciężył Kacper Błazik, a kolejne miejsca zajęli: Mateusz
Marczak, Benedykt Borek, Łukasz Sitarz, Paweł Klecha.
-
4 września 2020
r. - Narodowe Czytanie "Balladyny" Juliusza Słowackiego
Więcej zdjęć na
facebook.com/zsarozaniec |
|
Tego dnia w czytelni biblioteki szkolnej odbyła się akcja Narodowego
Czytania, promująca czytelnictwo. Akcja Narodowe Czytanie organizowana jest przez Prezydenta RP od
2012 roku. Została zainicjowana wspólną lekturą Pana Tadeusza Adama
Mickiewicza. Podczas tegorocznej akcji Para Prezydencka zaproponowała do czytania
Balladynę Juliusza
Słowackiego. Jest to wybitne dzieło polskiego romantyzmu. Dramat
został ukończony w grudniu 1834 roku, a wydany pięć lat później w
Paryżu. Powstał na emigracji w czasie dyskusji na temat przyczyn
niedawnej klęski powstania i debat nad wspólną historią i przyszłym
losem narodu. Poeta połączył w tym utworze realizm i fantastykę,
koncentrując się na analizie postaw i czynów bohaterów. To opowieść
o niezdrowej rywalizacji, żądzy władzy i sukcesu za wszelką cenę,
która kończy się tragedią. Młodzież naszej szkoły: Iwona Brzyska, Nadia Kobylniak, Kamil Skiba
– uczniowie klasy III TŻiUG/TMRiA oraz Karol Trześniowski – uczeń
klasy IV TMRiA czytali fragmenty tego wybitnego dzieła Juliusza
Słowackiego. Zapraszamy chętnych do lektury Balladyny Juliusza Słowackiego,
znajdującej się w zbiorach biblioteki szkolnej.
FILM - obejrzyj
-
1 września 2020 r. -
Rozpoczęcie roku szkolnego 2020/2021
Po dłuższym okresie czasu znów mogliśmy spotkać i powitać swoich
uczniów. Wśród nich byli także ci, którzy rozpoczęli naukę w naszej
szkole. Mamy nadzieję, że będą się u nas czuli dobrze. Całej
społeczności szkolnej życzymy udanego roku szkolnego.
|
|