Internat

Strona główna
Aktualności
Egzaminy
Plan zajęć
Oferta/Rekrutacja
Inspektor OD
Kalendarz
Dyrekcja
Nauczyciele
Szkoła
Internat
Dokumenty
Szwajcaria
Sukcesy
Uczniowie
Galeria
Historia
Przetargi
BIP

 

Witaj na stronie poświęconej Internatowi Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Różańcu. Zapoznaj się z naszą ofertą.

 

Internat w Wirtualnym Spacerze:

stołówka

 

świetlica

łazienka

 

pokój

 

 

...zapraszamy do naszego internatu...

 

ZSCKR w Różańcu daje szansę swoim uczniom zakwaterowania w internacie szkolnym, zlokalizowanym w bezpośrednim jej sąsiedztwie. Możliwość zamieszkania ma każdy uczeń szkoły dziennej, mieszkający w miejscowości, z której codzienny dojazd do szkoły jest niemożliwy lub utrudniony. Warunkiem przyjęcia jest złożenie podania o przyjęcie do internatu w sekretariacie placówki.

Internat czynny jest zgodnie z organizacją pracy szkoły, przez pięć dni w tygodniu; od niedzieli (od godziny 1700) do piątku (do godziny 1530). Jak cała nasza szkoła, usytuowany jest w spokojnym, zacisznym miejscu (z dala od zgiełku charakterystycznego dla dużych aglomeracji miejskich), otoczony pasem zieleni, nieopodal znajdują się urokliwe stawy, stwarzające komfortowe warunki do rekreacji w czasie wolnym od nauki.

Internat zapewnia swoim mieszkańcom bardzo dobre warunki do mieszkania i nauki. Wychowankom zapewnia się codzienną, całodobową pomoc opiekuńczo – wychowawczą, dotyczącą wszystkich aspektów ich życia.

 

Naszym uczniom mieszkającym w internacie oferujemy:

  •  bezpośrednie sąsiedztwo szkoły, 

  •  wykwalifikowaną kadrę opiekuńczo – wychowawczą,

  •  niski czynsz i dobre warunki mieszkaniowe (1 lub 2 osobowe pokoje). Dobór mieszkańców w pokojach ustalają wychowankowie i wychowawcy,

  •  stołówkę, gdzie zapewniamy całodzienne wyżywienie; młodzież spożywa 3 domowe, smaczne i urozmaicone posiłki. W przygotowywanym tygodniowym jadłospisie Pani Kierownik internatu uwzględnia ulubione potrawy wychowanków,

"Panie kucharki przygotowują naprawdę dobre, codzienne dania. Jak u mamy. Jemy różne, zdrowe surówki. Mamy racuchy, różnorodne zapiekanki i pierogi. Moje ulubione to ruskie, zawsze ręcznie lepione". (Ł. Siek, wychowanek internatu)

  •  zapewnienie właściwych warunków sanitarno – higienicznych,

  •  pełne poczucie bezpieczeństwa (monitoring wizyjny),

  •  miłą, rodzinną atmosferę,

  •  kuchnię dla wychowanków, gdzie mogą własnoręcznie przygotowywać sobie posiłki, w niej prowadzone są także cotygodniowe zajęcia kulinarne,

  •  pracownię artystyczna, w której wychowankowie rozwijają swoje plastyczne talenty,

  •  dostęp do świetlicy wyposażonej w sprzęt RTV,

  •  bezpłatne korzystanie z sieci Internet,

  •  dostęp do stołu tenisowego oraz boiska szkolnego, gdzie młodzież rozwija swoje sportowe pasje,

  •  cykliczne zajęcia na sali gimnastycznej i siłowni kilka razy w tygodniu,

  •  bogaty program zajęć kulturalno – rozrywkowych,

  •  kształtowanie rzeczywistości internatu poprzez Młodzieżową Radę Internatu (MRI), która koordynuje inne działania wychowanków.

"Młodzieżowa Rada Internatu to inaczej samorząd internatu, który reprezentuje opinię ogółu wychowanków. Skład rady wybieramy w wyborach, na początku każdego roku szkolnego. Do zadań MRI należy między innymi przygotowywanie imprez i uroczystości w internacie, dbanie o miłą atmosferę w grupie wychowawczej i współudział w organizacji czasu wolnego". (K. Ochab, były przewodniczący RMI)

 

Corocznie wychowankom internatu organizuje się:

  •  konkursy, m.in.  „Mistrza internatu w tenisie stołowym”, kolęd i stroików oraz aktualnie trwające: „Wychowanka na medal”, czystości pokoi mieszkalnych,

  •  imprezy integracyjne, np. ognisko, wyjazdy w pobliskie okolice, kulig.

 

Organizując sobie czas wolny od zajęć w szkole i nauki własnej (samokształcenia) w internacie, młodzież internacka przygotowuje inne imprezy, tj. andrzejki, mikołajki, wieczór wigilijny, jasełka, choinka. W ramach współpracy ze szkołą, młodzież corocznie przygotowuje symbole świąteczne (stroiki, kartki i ozdoby), które potem można zakupić w organizowanych kiermaszach szkolnych. W kawiarence organizuje się też pożegnanie maturzystów.

 

Jeśli chcesz być z nami, nie czekaj z decyzją, pobierz, wypełnij i złóż sekretariacie szkoły podanie o przyjęcie do internatu.

 

Serdecznie zapraszamy uczniów
naszej szkoły do zamieszkania w internacie w roku szkolnym 2013/2014.

 

...przyjdź, zobacz, zamieszkaj…

                                                                                      


 

 

Internat ZSCKR od kuchni... uczniowskiej:

Szykujemy słodkości dla naszych panów.

W Dzień Chłopaka dziewczyny, ale również chłopcy, którzy aż rwali się do pracy, upiekli, po czym  udekorowali pyszne babeczki.

Cytrynowe muffinki po upieczeniu nadziewaliśmy domowym dżemem śliwkowym i truskawkowym, a następnie przykrywaliśmy porcją puszystego kremu budyniowego. Do dekoracji wykorzystaliśmy żelki-miśki i kawałki mlecznej czekolady. Urocze i pyszne, polecamy!

Składniki na 12 babeczek:
  • 225g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka olejku cytrynowego
  • 100g naturalnego jogurtu
  • 175g oleju
 
W misce wymieszaj mąkę, cukier. W osobnym naczyniu umieść jogurt, olejek cytrynowy, dodaj jajka oraz olej i dobrze wymieszaj. Wlej tą mieszankę do suchych składników. Dobrze wymieszaj. Wyłóż ciasto do papilotek, nie wyżej niż 3/4 wysokości. Piecz około 20-25 min. w nagrzanym piekarniku do 180C. Po upieczeniu wyciągnij babeczki z formy, ułóż na kratce do wystudzenia.

 
Składniki na krem:
  • 2 szkl. mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • margaryna (najlepiej Kasia)
     
Przygotuj krem. 1,5 szkl. mleka zagotuj z 6 łyżkami cukru. Resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym i mąką. Ugotuj budyń. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Włóż odmierzoną kostkę margaryny do miski i ucieraj do białości. Dodawaj po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Masa powinna być puszysta. Jeśli jest za mało słodka, dodaj cukru pudru. Tak przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj każdą babeczkę. Posyp tym na co masz ochotę. Smacznego!

 

Gotowanie czas zacząć, czyli Internat od kuchni wznawia swoją działalność. Nowy rok szkolny, nowe przepisy i kilku nowych szefów kuchni. Nasze pierwsze zajęcia postanowiłyśmy poświęcić zdrowemu śniadaniu. Zadanie polegało na przygotowaniu pysznego, ale też zdrowego śniadania z gotowych produktów, takich jak jogurt, muesli, świeże owoce czy płatki. Tak jak w programie Masterchef, był to konkurs indywidualny i każda osoba musiała samodzielnie wykonać swój przysmak. Zwyciężczynią została Kasia Stępniowska z kl. I TMR/TŻiUG, a w nagrodę otrzymała mały upominek. Dzisiejsze zadanie pokazało, że nie potrzeba wiele, aby przygotować smaczne i zdrowe śniadanie lub deser.

 

 

Tym razem przyszła nam ochota na kruche i delikatne rurki z kremem budyniowym. Brzmi pracochłonnie, ale nie ma nic bardziej mylącego. Wystarczy zaopatrzyć się w metalowe rurki-foremki (koszt 10 rurek to ok. 9 zł.) i zapomnisz o innych słodkościach. Jest to nasza pierwsza propozycja na wielkanocne wypieki. Z jednej porcji wychodzi ok. 40 rurek.       

     
     

         Rurki z kremem budyniowym
         Składniki:
         500 g mąki
         250 g masła
         250 g gęstej śmietany (może być sklepowa 18%)
         szczypta soli
         Wykonanie:
        
1. Ciasto szybko zagnieść (można użyć malaksera z nożykami) i dobrze schłodzić w lodówce,

           owinięte w folię.
         2. Wyjąć i rozwałkowywać podsypując mąką bardzo cieniutko, na grubość 1 mm.
         3. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm.
         4. Paski nawijać na rurki, zaczynając od części węższej do szerszej.
         5. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze (najlepiej brązowym).
         6. Układać na wyłożonej papierem blaszce.
         7. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote.

         Wskazówki:
         •  jeśli masło jest za twarde, należy je zetrzeć na tarku o grubych oczkach,
         •  rurki układać zakończeniem do dołu, ponieważ inaczej rozkręcą się podczas pieczenia,
         • upieczone rurki zdjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia, najlepiej na kratce od piekarnika

           ustawionej na blacie.
     
         Krem budyniowy
         Składniki:
         2 szkl. mleka
         3 łyżki mąki pszennej
         5-6 łyżek cukru
         1 budyń śmietankowy lub waniliowy
         1 kostka margaryny (najlepsza jest Kasia)
         Wykonanie:
         1. Do garnuszka wlać 1,5 szkl. mleka i wsypać cukier. Postawić na ogniu.
         2. Do 0,5 szkl. mleka dodać mąkę i budyń - wymieszać.
         3. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ugotować budyń.
         4. Masło utrzeć na puszystą masę i po łyżce dodawać całkowicie wystudzony budyń.
         5. Rurki
nadziewać kremem przy pomocy worka cukierniczego lub grubego worka do mrożonek z

             odciętym dziubkiem.

 

Każda gospodyni domowa ma swój własny, sprawdzony przepis na biszkopt. Pozostając w angielskiej kuchni postanowiliśmy wypróbować biszkopt królowej Wiktorii (Victoria sponge), który był jej ulubionym wypiekiem serwowanym z bitą śmietaną i dżemem malinowym do południowej herbatki.  Biszkopt idealnie nadaje się do tortów i rozpływa się w ustach. Podczas naszych zajęć, eksperymentowałyśmy również z masą cukrową.                                                                                        

 

      Biszkopt Królowej Wiktorii
         Składniki:
         200g cukru
         200g miękkiego masła                                        
         4 duże lub 3 średnie jajka
         200g mąki
         2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
         szczypta soli
         2 łyżki mleka
         Wykonanie:
         1. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.
         2. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
         3. Miękkie masło ucieramy z cukrem aż stanie się puszyste, około 10-15 minut.
         4. Do masła dodajemy po jajku, miksując każdorazowo do połączenia masy.
         5. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
         6. Wkładamy do piekarnika na 20 min, po czym sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe poprzez

         wbicie w nie drewnianego patyczka/wykałaczki - po wyjęciu patyczek powinien być suchy.
         7. Wyjmujemy biszkopt z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.
         8. Biszkopt można przekroić i posmarować ulubionym kremem.

         Na zdjęciach widać wieżyczki wycięte z biszkoptu, które przekładałyśmy kremem maślanym.

 

Mamy dziś dla Was kolejną propozycję na pyszne, słodkie śniadanie lub kolację. Po przepis wybraliśmy się do Wielkiej Brytanii, skąd pochodzą malutkie bułeczki zwane scones. Po upieczeniu można je podawać z naturalnym serkiem kanapkowym i ulubionym dżemem lub z samym dżemem, warto poeksperymentować. Scones znajdziecie nawet na stole brytyjskiej królowej Elżbiety II (koniecznie z filiżanką herbaty z mlekiem).

                                                      

Scones - brytyjskie bułeczki

Składniki:

500g mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
75g cukru (może być cukier puder)
85g roztopionego i wystudzonego masła
230 ml mleka
20g rodzynek (opcjonalnie)
2 jajka + 1 jajko do posmarowania bułeczek

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać na 230 stopni.

2. Przesiać w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia.

3. Do miski z mąką dodać wystudzone masło, jajka i mlekowo czym zagnieść. Dodać rodzynki. Uformować kulę (gdyby ciasto było zbyt kleiste, dodać troszkę mąki).

4. Stolnicę obsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 cm.

5. Szklanką lub metalową foremką wyciąć scones (lepiej wychodzą, gdy użyjemy metalowej ostrej foremki).

6. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

7. 1 jajko ubić delikatnie widelcem, pędzelkiem wysmarować górną część scones.

8. Piec około 10-15 minut na złoty kolor.

9. Jeszcze ciepłe bułeczki kroimy na pół i smarujemy naturalnym serkiem kanapkowym i dżemem.

 

Na dzisiejszych zajęciach postanowiliśmy wybrać się za Ocean do Stanów Zjednoczonych i sprawdzić, jak wyglądają tam śniadania. Największym śniadaniowym przysmakiem Amerykanów są pulchne naleśniki, zwane pancakes, które podawane na gorąco z różnymi dodatkami smakują wyśmienicie. Polskie naleśniki każdy zna, więc teraz pora na ich amerykańską wersję.

                                                                                           

American Pancakes, czyli Amerykańskie Naleśniki

Składniki:

1 ½ szkl. mleka

2 łyżki soku z cytryny

1 ½ łyżki roztopionego masła

1 duże jajko lub 2 małe

2 łyżki cukru

1 ½ szkl. mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody

masło do smażenia

Wykonanie:

W misce wymieszaj mleko, sok z cytryny i cukier. Odstaw na 5 minut. W tym czasie zmieszaj w innej misce mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Do mlecznej mieszanki dodaj jajko i ostudzone roztopione masło. Dokładnie wymieszaj. Połącz płynne składniki z suchymi i wymieszaj (nie należy długo mieszać, ponieważ usmażone naleśniki mogą zrobić się twarde). Na patelni rozpuszczamy masło i chochelką nakładamy małe placuszki (ok. 2). Naleśniki smażymy na średnim ogniu z obydwu stron na złoto. Podczas smażenia naleśniki rosną. Można podawać z miodem, syropem klonowym, bitą śmietaną i owocami, dżemem lub karmelizowanymi jabłkami z bananami.

 

Karmelizowane jabłka z bananami

Składniki:

2 duże jabłka

2 banany

1 cukier waniliowy

2 łyżki cukru

3-4 łyżki masła

Wykonanie:

Jabłka obierz, każde przekrój na 12 części i usuń z nich gniazda nasienne. Banany obierz i pokrój w średniej grubości krążki.
Na patelni rozpuść masło, cukier waniliowy i cukier. Dodaj jabłka i smaż je przez trzy minuty, na średnim ogniu. W połowie smażenia delikatnie je obróć. Dodaj banany, zmniejsz ogień i duś jabłka z bananami, aż jabłka zaczną mięknąć, kilka minut. Od czasu do czasu potrząśnij patelnią, aby zamieszać jej zawartość.

                                                                                    SMACZNEGO!

 
  • Czy miałeś kiedyś ochotę na gorącą i aromatyczną pizzę, ale przerażała Cię myśl o zrobieniu ciasta drożdżowego? Jeśli tak, to mamy już rozwiązanie. Na dzisiejszych zajęciach udało nam się stworzyć pizzę o delikatnym i kruchym cieście bez dodatku drożdży, którą przygotowuje się w 30 minut, a samo ciasto w 5 minut. Dodatki można dowolnie dobierać, według gustu.                                                              

 

Pizza bez drożdży

Składniki: ciasto

2 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
2/3 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki: sos
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyzki ketchupu
przyprawa do pizzy lub ulubione przyprawy (oregano, bazylia)
Dodatki - dowolne. Należy pamiętać, aby dobrze odsączyć kukurydzę, groszek i dobrze wysmażyć pieczarki, ponieważ ciasto może podejść wodą i nie urośnie.

Wykonanie:
Połącz wszystkie składniki na ciasto razem. Zagnieć, rozwałkuj i ułożyć na blasze dobrze wysmarowanej tłuszczem (masłem lub margaryną).
Połącz składniki na sos. Posmaruj pizzę sosem i na to ułóż swoje ulubione dodatki, posyp startym żółtym serem lub kawałkami świeżej mozzarelli.

Piecz w temp. 160 stopni przez ok 20-25 min.

 

     SMACZNEGO!


 

 

...zapraszamy do naszego internatu...

 

...przyjdź, zobacz, zamieszkaj…

 

 

   

 


Licznik odwiedzin strony  Ostatnia aktualizacja 12 września 2018.                                         Aktualizacja: E. Klucha, B. Jaworowska